Välkommen till Norrfjard.se

Recept

Här visar vi upp ett antal favoritrecept av olika slag, vissa av dessa är kulinariska sensationer i läckergommen, prova själv. Recept från vänner och tidskrifter som är omgjorda för att passa oss. Ta del av dessa som de är eller gör gärna om dem så att de passar just dig.

NorrfjärdsKnäcke

Gräddas mitt i ugnen i 60min på ca 150gr.

Rör ihop i en bunke: 2 dl majsmjöl, 1dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, ½ dl linfrön, 1 krm salt. Tillsätt därefter ½dl rapsolja samt 2 dl kokande vatten. Blanda väl. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut till en tunn platta som täcker hela plåten. Ta bort översta papperet och strö på 1 tsk flingsalt. Grädda å njut sedan med något gott pålägg som passar just dig, varför inte lite röd bregott. En kall plisner därtill är inte helt fel.

Norrfjärds Chilligryta

Högrev halvkilo, eller annat bra kött, gärna nöt

Rotselleri 200gr

1 morot

1-3 st gul lök

6 vitlöksklyftor

2-3 chillifrukter medium

400-600 gr krossade tomater

4 lagerblad

3 msk soja

3 msk honung

3 msk oxfond

4-6 msk hickory fond

2-3 msk spiskummin

1 msk Chilli spice mix

Eventuell 1 burk bönor

Fräs köttet i 2*2 cm bitar tillsammans med grönsaker och lök i en tjockbottnad gryta.

Ta dig nu en rejäl virre, sätt dig ner och njuuuut.

Tillsätt resten av ingredienserna låt koka upp och sedan tjuda i ca 2 timmar. Smaka av med salt och peppar från kvarn, eventuellt bönor. Ring till nån jäkel som Du gärna superar med och bjud hem.

Servera med en topp av gräddfil, klyftpotatis, ris eller vad som passar dig.

Personligen tycker jag att pilsner passar bra men ett glas rödtjut är inte fel det heller. 

Mustig laxsoppa

Hacka ner och småfräs en gul lök, paprika, fänkål, 3-4 vitlöksklyftor och en halv purjo, låt mumsa i grytan ett tag.

Tillsätt 5-6 dl vitt vin, 2 fiskbuljongtärningar, chillikrydda för hetta, 1 påse saffran, samt en 5:a grädde, (riktig grädde 37%) låt mumsa i grytan ett tag.

Ner med en drös laxtärningar 2*2 cm och låt sjuda i 7-10 minuter och toppa sedan med en näve nyskalade räkor och servera med nått gott bröd.

Ett halvtorrt vitt vin (satans äckligt) eller naturligtvis en goood kall pilsner passar perfekt.

Tack FlintErik i Baggen för receptet.

Netas fabulösa kycklingpaté

2 pkt kycklinglever

1 pkt bacon

1 gul lök

2 ägg

2 dl grädde

2 msk vetemjöl

2 tsk salt

1½ tsk svartpeppar

2 tsk timjan

2 tsk vitlökspulver

Blanda allt i foodprocessorn, inte för fint. Smörj en 1,5 liters form lite lätt och kläd in med bacon, häll i den goda blandningen. Gräddas på 200gr i 1.5 tim med folie och sedan 15 min utan folie.

Tips: bjud inte på denna utan ät upp allt själv, det skulle jag ha gjort.

Ansjovisrulle, bra picknick tillbehör.

Finhackad ansjovis
Finhackad charlottenlök
Riven västerbottenost
Cayennpepper
Eventuellt gräslök
Eventuellt kaviar
Rör ihop med nån sked creme fraiche
Bred ut på smördegsplatta och rulla ihop.
Skär i centimeterskivor och grädda i 10-15 min.

Ansjovisrullen har under ett flertal år varit ett standardinslag på seglartävlingen "Ravioli Race" på sträckan Skärså-Kråkön-Kastellholmen.

Ilskans Lammvinegrett

1 knippe persilja

3 rejäla vitlöksklyftor

2 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

salt efter behag

Pressa vitlöken, hacka persiljan, blanda i övriga ingredienser och hetta upp i en stekpanna. Mumsigt till lammstek. Ett amaronevin kan rekomenderas. 

AVOCADO förrätt

Först på tallriken:
Blandning av isbergs och ruccolasallad.
½ skivad avocado
på toppen, hyvlad parmesanost, 3-5 skivor

Dressing i mixern:

2msk rödvinsvinäger
1 äggula
mixa äggula och vinäger
tillsätt sedan
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1½ dl matolja långsamt i.
50 gram färskriven parmesanost
salt & peppar från kvarn

Ringla sedan rikligt av dressingen på förrätten.
För att nå perfekt resultat, ta gärna en whisky medans du gör denna rätt.

Bergsögryta, 6 pers


3-4st vitlökskorv typ kabanoss
grytbitar av fläsk eller nöt
2 st stora gula lökar
2 st paprikor, röd och grön
2 burkar syltlök inkl spad
3 rejäla vitlöksklyftor
1 burk minimajs
1 burk oliver
3 morötter
1 buljongtärning
6 dl riktig grädde 40%-ig + mjölk efter behag
samt diverse kryddor efter behag.

Dela vitlökskorven på längden och kapa den i 2 cm bitar. Fräs i gryta till vätska uppstår.
Lyft ur korven och stek köttet i vätskan + klick smör. Ur med köttet.
Slanta morötterna och stek i smör och curry samt vitlöken, efter 15 min, tillsätt lite vatten och buljontärning.
I med kött, korv å resten och låt puttra. Red av med maizena.
1-2 glas vin under själva matlagning bör intagas personligen, för att skapa rätt atmosfär och trevnad i köket.
För bästa resultat bör den serveras dagen efter, eller så gör du grytan på morgonen.

Cissis kalaslax

225 grader ca 200 gram/pers laxfilé utan skinn och ben

Rivenvästerbotten ost

Färsk basilika

Fiskbuljongtärning (1 till 4 pers)

Salt och citronpeppar

3dl riktig grädde och kanske lite till, avgör själv.

vitt vin och vatten 50/50

Lite sherry

mjöl

En drös med trattkantareller

Skär ett snitt längs med som en ficka och fyll med ost , svamp å basilika. Strö över fiskbuljong, salt & krossad peppar, täck halva laxen med vin/vatten och grädda ca 15-18 minuter i ugn. Värm sedan grädden och slå över och låt koka upp, smaka av och red.

Cissi brukar förgylla den köksliga samvaron med en riktigt fet Gin/tonic, ja det är hon det.

Makalösa grillsåsen, 4-6 pers. En succé.

0,75dl  olja
1dl chilisås
1msk vitvinsvinäger
1tsk salt
3 msk socker
1 hackad gul lök
4-6 dr tabasco (jag brukar ha 15 droppar,,,minst)
1-3 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar från kvarn

Tillredes lite hårdhänt och gärna med en rejäl whisky i handen, ingen simpel singel malt utan riktigt god blandad whisky för fullvuxna män.
Kan med fördel göras dagen innan intagande, vilket ytterligare förstärker den underbara aromen.
En kulinarisk höjdare och ett efterlängat tillbehör till grillpartyt på bryggan.

LouisePotatis

Gör ren ett antal potatisar och behåll skalet på, dela i halvor. Lägg i oljad ugnsfast form och krydda med paprikapulver, chillipeppar salt och svartpeppar. Bakas i ugnen på 175-200 grader. När potatisen är nästan klar tar du ut den och lägger västerbottenostskivor på halvorna, baka i ytterligare några minuter så osten får färg. Kanongott till bl a grillat kött. Överbliven potatis kan, enligt Laisen, intagas kall på nattkröken med en mörk pilsner.

Kyckling med Mango

4 port.
4 kycklingfilér
salt peppar från kvarn
1 stor paprika
3 dl grädde
1 krossad vitlöksklyfta
1-2 tsk curry
1 msk sambal olek
1 dl mango chutney

Dela kycklingfilérna i 4 bitar. Stek dem i smör, krydda med salt och peppar
Skölj och kärna ur paprikan, skär i mindre bitar.
Lägg kyckling och paprika i en smord ugnssäker form.
Vispa grädden. Blanda i vitlök, curry, sambal olek och mango chautney.
Ta dig nu ett gott glas vin.
Bred blandningen över kycklingen.
Gratinera mitt i ugnen tills kycklingen är gyllenbrun ca 20 min.
Serveras med ris eller pressad potatis samt iskall stor pilsner, gärna i glas med hantag.

Laxsås (recept från Karins jobb)

Grekisk yogurt 2 dl
Sweet chillisås 1 msk eller mer efter önskemål.
Flytande honung 1 msk
Rivet skal från 1 lime
Saft från 1/2 lime
och en liten nypa svartpeppar från kvarn.

Tillredes med kärlek och ett gott glas rödvin.
Låt stå i kylen 2-4 tim före servering.

Perfekt till grillad/stekt lax.

Majs Soppa, 4 pers

4 burkar majs
1 l hönsbuljong
2 burkar creme fraiche
Taco krydda

Hetta upp olivolja i stekpanna, rosta majsen  gyllenbrun

Koka upp buljongen och häll sedan i den rostade majsen, taccokrydda och cremfraich

Mixa soppan och servera med ett nybakat bröd till.

Här passar det välgigt bra med kallt porlande vatten till, varför inte en Ramlösa Citron.

Uffe´s Porterstek, den är helt galen

Koka upp:   
            1 dl Soya
            1 dl konc svartvinbärssaft
            1 flaska Porter
            5 grovhackade vitlöksklyftor
            2 st stora gula lökar
            1 tsk grovmalen svartpeppar från kvarn
            2 st köttbuljong tärningar
            1 nypa salt
            10 st krossade enbär
            1 nypa timjan
       
Lägg i nötsteken 1,5-2 kg och låt sjuda på svag värme i 1,5 tim till köttet nått lämplig temp. Vänd köttet en par gånger under tiden.
Sila av skyn, gör en bottenredning blanda ut med sky och riktig grädde.
Ta dig en fräsare när du håller på.

VästerbottenLax

Ugn: 175 grader i c:a 31-37,5 minuter

Färsk filéad laxsida, ta bort skinnet och ryck ur benen.
Lägg i lätt smörad form.
Salta och peppra lätt.
Tillsätt riven västerbottenost 3-400 gr / kilo fisk.
Slå på riktig grädde c:a 3 dl per kilo fisk.
Jag brukar servera med pressad potatis.
Går även att spritsa mos direkt i formen, efter kanten.
Kom ihåg att ta en virre under själva iordningställandet av anrättningen, tänk på trevnaden i köket.

Bakad laxfilè på purjolöksbädd

4 personer

2 purjolökar

2 tomater

50 g rökt lax

2 dl creme fraiche

1 1/2 dl torrt vitt vin

1 fiskbuljongtärning

1 msk tomatpurè

4 bitar laxfilè

1/2 tsk salt

1 krm peppar

Garnering, Kräftstjärtar i lag, regnbågsrom eller annan rom samt dill

Ugnstemp 225

Ansa och strimla purjolöken, fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Lägg purjon i en eldfast form. Skär tomaterna och den rökta laxen i små bitar, blanda ner i purjolöken. Blanda creme fraiche, vin, buljongtärning och tomatpurè i en gryta och koka upp. Häll såsen i formen och blanda allt. Krydda och salta laxbitarna och lägg dem i formen. Baka i ugnen i ca 15 minuter.

Garnera!

Receptet erhållit av Maggan Jonsson, Morup Småland.  

Pelles Kycklingsallad

1 grillad kyckling, 3 dl gröna druvor, 1 burk majs, 2 dl majonäs, 3 dl gräddfil, 4 msk mjölk, 1½ msk mango chutney (mellanstark), 1½ tsk curry samt och avslutningsvis ½ tsk salt. Personligen skulle jag nog oxå hacka i en liten rödlök.

Allt blandas med den rensade kycklingen. Något gott nygräddat bröd med vitlökssmör kan vara gott som tillbehör. Öl är självklart.

Receptet från Pelle Eriksson, Svartsundet.

Kålpudding

Förenklad variant.

½ huvud vitkål

25 g smör

1 dl vatten

2 msk sirap

500 g blandfärs

½ gul lök

4 kokta kalla potatisar

1 ägg

1 dl mjölk

salt och vitpeppar, gärna från kvarn

3 dl köttbuljong

Gör så här: Strimla vitkålen småfint och fräs på den i riktigt smör. Tillsätt vattnet å sirapen och låt puttra tills vätskan kokat in. Skala och hacka löken och riv potatisen grovt, rör sedan ned detta i färsen. Knäck i ägget, i med mjölken och krydda som fan med salt å vitpeppar, inget mes med kryddningen. Rör ihop till en jämn färs. Ta nu en wiskey för eget bruk, en 6:a räcker gott. Platta ut färsen till en rund kaka och bryn den ordenligt på ena sidan, vänd den med hjälp av en tallrik och bryn där oxå. Sänk värmen, lägg på kålen och häll på buljongen och låt puttra under lock i 5-10 minuter, blir mumsigt. Serveras med lingonsylt Vika hårdbröd med röd Bredgott och kall öl.

Bollnäs Tiine´s Fläskgryta

Grundrecept är enligt följande: Erhållit av Kuldeep Strandlund.

1 stor fläskfilé

3 dl grädde

1 dl lingonsylt

½ dl soya

10 enbär

1 köttbuljongtärning

Fräs på filén i mindre bitar, riktligt med svartpepar förstås. Tillsätt ingredienserna och låt puttra 10-15 minuter. Servera med pressad potatis. Som sagt, ett grundrecept och här finns stor möjlighet att leva ut sina fantasier i matkonstens alla riktningar, om man nu skulle vilja göra detta. Det går exempelvis att tillsätta, lök, paprika, bambuskott, svamp eller vad man nu har hemma. Ett rätt tungt rödvin skulle kunna passa till detta.Testa och lycka till. 

Dubbelmarinerade oxfilé

Ingredienser
Portioner: 6

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör + 1 msk olja till stekning

Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1,5 tsk socker

Marinad 2
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olivolja 
1 tsk salt 
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja 
1/2 dl hackad kapris

Gör så här
1. Två dagar före festen. Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
2. Dagen före festen. Sätt ugnen på 150°C. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
3. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
4. Blanda samman marinad 2.
5. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
6. Nyårsafton. Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden

Rödvinssås 

Ingredienser
Portioner: 6 pers/ca 2 1/2 dl)

100 g rotselleri 
1 liten morot 
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt (spansk peppar)
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat 
2 msk olivolja 
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger 
3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning



Rödvinssås med sting

Gör så här
1. Dagen före festen. Skala/putsa och grov-hacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp oljan i en kastrull. Bryn grönsakerna, de ska ta färg men inte brännas. Ett/två glas rödvin kan intagas per oralis under själva proceduren..
2. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras.
Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande vacker konsistens.
3. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, det tar ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
4. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen.
Smaka av med salt och peppar, gärna från kvarn. Sila av och låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
5. Nyårsafton. Koka upp såsen under omrörning.
Häll över i en såssnipa och servera.  

Marita´s Lingonlax

Ingredienser

Portioner: 4

ca 600 g laxfilé (hel eller portionsbitar)

1 tsk Salt

2 1/2 dl matlagningsgrädde, (eller riktig mumsgrädde)

2 msk konc vilt- och kantarellfond (eller bara viltfond)

2 msk lingonsylt, eller mer

1 krm Svartpeppar

1 tsk Timjan

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form.

2. Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen.

3. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.

4. Servera laxen med såsen, pressad potatis, kokta grönsaker, tex haricots verts, och rårörda lingon.

Detta tips passar mycket bra till hungriga tonårspojkar som älskar detta.

Tack Marita Woxberg för detta mumsiga tips.

Friterade Läckerheter

Till frityrsmeten blandar du:

2 st ägg

½tsk salt

2 dl lättöl

2 dl vetemjöl

1 dl matolja

Separera äggen och vispa äggvitan till hårt skum. Rör ihop äggulor med salt, öl, mjöl och olja till en smet. Vänd sedan ner äggvitan, salta igen. Häll upp 1 liter friteringsolja i en kastrull och värm upp till 175-180 grader. Sedan friterar Du,,,,, vad Du tycker är läckerheter, kanske broccoli eller blomkol eller varför inte lite räkor. Möjligheterna är många.

Gullan´s Långpannebröd

50 gr smält smör

1 liter filmjölk (standard)

3 dl ljus sirap

18 dl rågsikt

3 tsk bakpulver

4 tsk bikarbonat

Blanda smör, fil & sirap. Rör ner rågsikt & bakpulver/bikarbonat. Degen skall vara kladdig i konsistensen. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut degen i denna. Gräddas i 100 grader, 30 minuter. Höj sedan värmen till 150 grader & grädda i ytterligare 45 minuter. Tycker du om lite grövre bröd så kan du med fördel blanda i 2 msk rågkross eller något annat som just du gillar. Tipset kommer från Gullan Strandlund.

Laxmacka  

300 gr gravad lax, 2 avocado, 6 msk majonäs, 3 tsk söt senap, 4 msk hackad dill, salt& peppar, isbergssallad samt 2 pkt bacon. Bröd för rostning.

Tärna laxen & avocado ganska fint. Blanda i majonäs. senap&dill, salt&peppar. Stek baconskivorna och låt rinna av.  Rosta bröd lägg på sallad, klicka på laxröra, 2 st baconskivor och kanske en tomatskiva och toppa med ytterligare en brödskiva.

För picknick: så slå in i plastfolie, för servering direkt så kan man skära mackan diagonalt och lägga upp på stort fat. Kall öl serveras till.

Detta bör räcka som lunch till 4 pers. Tipset kommer från Ragna Forslund, Bergsön.

Britta´s Gräddfilssås 

6 dl gräddfil, 2 dl hackad dill, 1,5 dl finhackad syltlök, 1 tsk citronpeppar samt ½tsk salt.

Blanda hela rubbet i en skål, gärna dagen före, passar perfekt till att avnjuta till rökt fisk.

Lotta´s Kycklingklämma

Lägg rensad kyckling i ett stort tortillabröd och toppa sedan rikligt med annanas salsa och riven kryddig ost. Vik ihop och stek i panna på halv värme lugnt å fint tills gyllenbrun färg uppstår. Servera med en god sallad till. Lotta bruka ta sig en riktigt fet grogg när hon gör detta, hhmmmm Ja, varför inte, men jag föredrar en gott glas vin. 

Yvonne´s Mangokyckling i ugn

(räcker till 6-7 pers)

Kycklingfilé

5 dl grädde

1 burk Mango Chutney

2 tsk curry

1-2 tsk sambal oelek

Viktlöksklyftor

Skär upp kycklingfiléerna i strimlor. Vispa grädden och blanda i övriga ingredienser, pressa i så mycket vitlök du vill ha. Lägg filéerna i en form och bred över gräddblandningen. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 20-30 minuter. Serveras med ris el. pasta och övrigt som du önskar till.

Yvonne tycker att vitt vin passar utmärkt till denna formidabla måltid.

Vrålgoa Lammfärsbiffar 

Här har du chansen att prova nått riktigt gott, utöver det vanliga.  

Lammfärs 800 gr (4 pers)

Fetaost i olja 100gr

Schalottenlök hackad 5 msk

Vitlök 2 stora klyftor

Färsk timjan

Rosépeppar

Salt & Peppar

Skala och finhacka timjan, lök & vitlök och blanda detta med färs salt/peppar. Forma biffar och peta in fetaost i mitten på varje biff. Stek biffarna på hög värme tills gyllenbrun yta uppstått. Låt de gå färdiga i nedre del av ugn i 15 min.

Klyfta potatis, gul lök och morötter eller vad du vill och rosta i ugnen.

Sås: Bottenredning och häll på grädde och några msk koncentrerad oxfond, koka upp. Tillsätt 3-5 msk chévreost samt peppar efter behag.   

Det här är en njutning utanför den reguljära smakupplevelsen, makalöst gott och serveras gärna med ett gott rödvin, förslagsvis Campolieti.

Surströmming (Peter Fryklunds recept, Olsvik)

10 kg strömming

Lägg strömmingen hel i saltlag (när en rå potatis flyter är lagen lagom)

Ta upp strömmingen efter 1 dygn och avlägsna huvud och tarm. Varva strömming med 7 dl grovsalt i ett kärl med tätt slutet lock. Slå över 5 liter saltlag samt en burk med fjolårets suringspad. Tillsätt ytterligare 2 liter vatten. Försegla kärlet med tätslutande lock och placera i skuggan utomhus/inomhus i ett inte allt för varmt rum.

Efter 6-8 veckor är det dags att mumsa i sig 10 kg eller lägga dem i glasburkar med täta lock som hanteras som kylvara.

Tack för receptet Peter, i magasinet Ambassadören nr 6 25 aug 2011.

Smaklig måltid  //Ulf    Mer recept kommer. Uppdaterad 150212

Position

N 61° 18.842
O 17° 09.172

Innehåll

Norrfjärd

Annat

you may also like:

  • home
  • news
  • website
  • view Link
  • homepage
  • view here