Välkommen till Norrfjard.se

Norrfjärds Historia

Varför en hemsida.

Tillbaka i tiden, sommaren 2003 om jag inte minns helt fel så hade jag ett, av några, samtal med vår dåvarande granne i "Rosa Huset" nära 100-åriga Irma Jansson sittandes i sin kära hammock bärandes sin stora favorithatt. Handarbetande och med ett glatt humör var hon alltid intresserad av att samtala om nutiden och framförallt dåtiden vilken hon behärskande med fantastisk bravur. En minnesbank utan dess like och en erfarenhet som jag avundades. Ett otroligt sinne för detaljer och inte minst namn på personer och släktförhållanden. Tyvärr, med facit i hand blev våra samtal för få. Jag skulle vilja ha haft, på tu man hand, flera timmar med henne och lärt mig om livet från det tidiga 1900-talet. Ingen televisionsmottagare och bil utan häst och radio.
Irma och hennes man Erik byggde "Rosa Huset" 1926 och var på den tiden "lite märkvärdigt" i och med att Erik ville ha ett hus i två våningar. Erik sa att han vill han plats för sin familj och då blev det så. På hösten samma år brann stugan ner. 1927 byggdes den upp på nytt i, vad jag förstått, samma utförande med det tidsenliga mazardtaket. Sedan dess har fam. Jansson, och framöver med barn, barnbarn och barnbarnsbarn, tillbringat sina somrar i Norrfjärd.
- Hur som helst, i mina samtal med Irma, känns nästan bättre att säga Fru Jansson, så kom jag att tänka på att "hur bevaras all denna information?". Då föddes min tanke på att en hemsida med olika informationer om Norrfjärd kan vara intressant att ha, någonting att pyssla med några vinterkvällar. På något sätt så har ju historia alltid intresserat människor på det ena eller andra sättet. Jag kan naturligtvis inte ta fram hur mycket som helst utan förväntar mig att flera aktörer vill bidra till detta på något sätt. Har du något historiskt om Norrfjärd att berätta så ta kontakt med mig, dock begränsas informationen att gälla för Norrfjärd, det räcker mer än väl. Exempelvis en bild på stugan, vem byggde den och när, vilka ägare, kort historik o s v.

Jag är öppen för förslag.     (101101).

Position

N 61° 18.842
O 17° 09.172

Innehåll

Norrfjärd

Annat